UP | HOME

Castanea spp.

De Castanea spp. behoort tot canopy laag. Hij kan ongeveer 20-25m hoog en ongeveer 10-15m breed worden.

Overige namen

Taal Naam
nld Tamme kastanje
eng Sweet chestnut (marron)
lat Castanea spp.

Links

Algemeen

De tamme kastanje (Castanea sativa) is een loofboom, die van nature voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De boom kan een hoogte bereiken van 25 tot 35 meter1.

De vrucht van de tamme kastanje is een noot die met twee tot vier stuks in een bolster (napje) zitten. Deze bolster wordt gevormd door schutbladen. De vruchten ("kastanjes") kunnen, nadat de stekelige bolster is verwijderd, worden gekookt, geschild en gegeten. Ook kan men gedroogde kastanjes verwerken in meel. De herfst is de tijd dat de rijpe vruchten vallen1.

De tamme kastanje is inheems in Zuid-Europa, Noord-Afrika en West-Aziƫ. Daar groeit hij in mediterrane eikenbossen in gebieden met warme zomers en zachte winters, meestal op silicaathoudend gesteente. Ten noorden van de Alpen is het een oude cultuurplant en vaak verwilderd. Men heeft verondersteld dat de Romeinen de tamme kastanje naar Noord-Europa gebracht hebben vanwege de vruchten. In middeleeuwse kloostertuinen werd hij doelgericht aangeplant1.

Standplaats

Op vrij droge tot matig vochtige, zwak zure, vrij voedselrijke grond in loofbossen, vooral in heuvelgebieden.

Edible Uses

  • Edible Parts: Seed
  • Edible Uses: Coffee Sweetener

Tamme kastanjes kun je poffen, grillen of koken (dan pellen) als bijgerecht bij vlees. Je kunt er ook een zachte puree van maken die in desserts verwerkt kan worden. Ze leveren ook een heerlijk meel2

Seed - raw or cooked. A somewhat astringent taste raw, it improves considerably when cooked and is delicious baked with a floury texture and a flavour rather like sweet potatoes. The seed is rich in carbohydrates, it can be dried, then ground and used as a flour in breads, puddings, as a thickener in soups etc. The roasted seed can be used as a coffee substitute. A sugar can be extracted from the seed3.

Medicinal Uses

  • Antidiarrhoeal
  • Antiinflammatory
  • Astringent
  • Bach
  • Expectorant

Although more commonly thought of as a food crop, sweet chestnut leaves and bark are a good source of tannins and these have an astringent action useful in the treatment of bleeding, diarrhoea etc. The leaves and bark are anti-inflammatory, astringent, expectorant and tonic. They are harvested in June or July and can be used fresh or dried. An infusion has been used in the treatment of fevers and ague, but are mainly employed for their efficacy in treating convulsive coughs such as whooping cough and in other irritable conditions of the respiratory system. The leaves can also be used in the treatment of rheumatism, to ease lower back pains and to relieve stiff muscles and joints. A decoction is a useful gargle for treating sore throats. The plant is used in Bach flower remedies - the keywords for prescribing it are 'Extreme mental anguish', Hopelessness' and 'Despair'3.

Other Uses

  • Basketry
  • Fuel
  • Hair
  • Starch
  • Tannin
  • Wood

Het hout van de boom is uitstekend timmerhout: het lijkt qua kleur en structuur op eiken. De volumieke massa is iets lager, maar het heeft een hoge duurzaamheid doordat er veel looizuur in het (kern)hout zit. Hierdoor verkleurt het hout in contact met ijzer. Het hout van de tamme kastanje is fijnvezelig en goed bestand tegen vocht. Het is ongeveer even duurzaam als Europees eikenhout en geschikt voor het vervaardigen van tuinmeubels, bruggen, steunpalen voor druivenstokken en vaten. Kastanjehout wordt ook veel gebruikt om hekken en afrasteringen van te maken1.

Tannin is obtained from the bark. The wood, leaves and seed husks also contain tannin. The husks contain 10 - 13% tannin. On a 10% moisture basis, the bark contains 6.8% tannin and the wood 13.4%. The meal of the seed has been used as a source of starch and also for whitening linen cloth. A hair shampoo is made from the leaves and the skins of the fruits. It imparts a golden gleam to the hair. Wood - hard, strong, light. The young growing wood is very durable, though older wood becomes brittle and liable to crack. It is used for carpentry, turnery, props, basketry, fence posts etc. A very good fuel3.

Propagation

Seed - where possible sow the seed as soon as it is ripe in a cold frame or in a seed bed outdoors. The seed must be protected from mice and squirrels. The seed has a short viability and must not be allowed to become dry. It can be stored in a cool place, such as the salad compartment of a fridge, for a few months if it is kept moist, but check regularly for signs of germination. The seed should germinate in late winter or early spring. If sown in an outdoor seedbed, the plants can be left in situ for 1 - 2 years before planting them out in their permanent positions. If grown in pots, the plants can be put out into their permanent positions in the summer or autumn, making sure to give them some protection from the cold in their first winter3.

Footnotes:

2

Pascal Garbe en Didier Willery; De eetbare siertuin, (Nederlandse uitgave, pag. 285); 2022

Created: 2024-03-21 Thu 20:44

Emacs 28.2 (Org mode 9.5.5)

Validate